Home

De Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning (AMRP) van de Universiteit van Gent is een multidisciplinaire en internationaal georiënteerde onderwijs-onderzoeksgroep binnen de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, op het gebied van adaptieve ruimtelijke planning, in relatie tot duurzame mobiliteit, woonstijlen, economische concurrentiekracht, klimaatverandering, gezondheid, energietranslatie, en de governance van grote projecten. Het werkveld van de onderzoeksgroep is gefocust op de bijzondere evolutionaire eigenschappen en 'horizontale' condities van metropolitane deltagebieden, zoals die van de Rijn, Maas en Schelde. Nationale, internationale, alsmede inter- en binnen-facultaire samenwerking vindt met name op de hiermee verbonden domeinen plaats.

Vanuit deze achtergrond ontwikkelt AMRP ook belangrijke praktische bijdragen aan beleidsrelevant onderzoek, waaronder het Steunpunt Ruimte, IDM 2.0, de denktank klimaatadaptie Vlaanderen (DKA).

Daarnaast draagt AMRP actief bij aan internationale congressen en onderzoeks-uitwisseling.

Nieuws

U stond nog nooit zó lang in de file

Het filerecord werd vorig jaar alweer scherper gesteld. Hoe kunnen we voorkomen dat Vlaanderen tot stilstand komt? Knack trotseerde de winterfiles en trok op onderzoek en contacteerde Dirk Lauwers (pdf). 

Lees meer pers

Auditeurs Raad van State geven negatief advies aan Oosterweel.

Dirk Lauwers nam op Radio 1 in "Hautekiet" deel aan het debat over Oosterweel na het negatieve advies van de auditeurs van de Raad van State (debat-link). De kans bestaat dat Oosterweel opnieuw op de lange baan wordt geschoven.

Lees meer pers

Antwerpse wegennet moet ontlast worden bij werken Oosterweelverbinding

Dirk Lauwers kwam aan het woord in "Het Journaal" op één. Hij vindt dat Vlaanderen en Antwerpen teveel kiest voor de auto als vervoersmiddel. Ook in andere media kwam hij aan het woord: Het Journaal Gazet van Antwerpen: Hoe…

Lees meer pers