Staat jouw huis al waterpas?

Is jouw woning overstromingsgevoelig?

Dan kun je gratis advies krijgen van een expert aan huis. Zo kun je jezelf beter beschermen tegen wateroverlast.

Dit advies gebeurt in het kader van een proefproject “Frames” en duurt zo’n 1,5 uur.

Inschrijven kan via: https://forms.gle/kHQBeJkLSauNdV6u9

Waarom doen we dit?

Wel, je hebt het misschien ook al gemerkt dat de voorbije zomers een pak droger en warmer zijn geweest dan voorgaande. Dat is erg uitzonderlijk, maar we verwachten dat het neerslagpatroon in 2100 er grondig anders uitzien dan vandaag. Dit verandert niet van de ene dag op de andere, maar het gebeurt heel geleidelijk.

Zomers worden droger en winters natter dan dat we vandaag gewoon zijn. Gevolg, meer rivieroverstromingen in de winter en droogte in de zomer. Extreme buien, die maar een keer per 20 jaar voorkomen, kunnen we waarschijnlijk elke tien jaar verwachten of misschien zelfs nog meer. Deze kunnen op hun beurt ook in de zomer flinke overstromingen veroorzaken.

Kortom, op vlak van water komen er heel wat water uitdagingen op ons af, waar we best rekening mee beginnen houden. Verschillende overheden in de Denderstreek hebben de handen in elkaar geslagen om schade door overstromingen zoveel mogelijk te vermijden. Dit gebeurt via de strategie van meerlaagse waterveiligheid.

Ondanks alle maatregelen die de verschillende overheden zullen nemen, blijft er immers altijd een bepaald risico op overstromingen bestaan. Overheden kunnen veel risico wegnemen, maar er blijft altijd een kans op overstromingen.

Om dit risico toch zoveel mogelijk te beperken, weten mensen die wonen in overstromingsgevoelig gebied beter welke stappen ze kunnen nemen. Zo kunnen ze zichzelf en hun woning beter beschermen tegen overstromingen. Door in advies te voorzien door experts, komen burgers te weten waar ze best actie ondernemen in eigen huis om het risico op schade door overstromingen zoveel mogelijk te vermijden.

Woon je in een risicozone of heb je zelf al een overstroming meegemaakt? Laat je gegevens achter op het onderstaande formulier: https://forms.gle/kHQBeJkLSauNdV6u9 !

Onze experts zullen je dan contacteren voor een proefadvies.